Oliwa z oliwek

OGÓLNIE O OLIWIE

Olej z oliwek – Oleum Olivae czyli oliwa z oliwek jest otrzymywana z owoców (oliwki). Owocnia oliwek dostarcza 30-60% tłuszczu, a pestki oliwek 25-32% tłuszczu.

Sztuka otrzymywania oliwy z oliwek rozpoczęła się już w Starożytnej Grecji i została udoskonalona w rejonie śródziemnomorskim przez tysiąclecia. Proces ten jest prawdziwą sztuką regionalną.

Śródziemnomorskie drzewa oliwkowe muszą rosnąć kilka lat zanim zaczną owocować. Staranne przycinanie gałęzi pomaga w zwiększeniu ilości oliwek na każdym drzewie. Na jeden litr oliwy potrzeba przynajmniej 5kg oliwek.

Oliwa z oliwek jest klarowna, zielonkawa lub żółtawozielonkawa. Zawiera nieco chlorofilu i inne składniki balastowe. Tłoczenie oleju z oliwek odbywa się na zimno lub gorąco. Oliwa tłoczona na zimno jest bogata w cenne witaminy i mało zmieniona chemicznie, przez co znacznie cenniejsza.

Początkowo do miażdzenia oliwek były używane koła kamienne lub granitowe. Obecnie oliwki są miażdżone w cylindrach ze stali nierdzewnej razem z pestkami, a następnie przekształcane w masę. Masa ta zostaje zmiękczona poprzez proces powolnego mieszania z wodą. Zmiękczanie pozwala małym cząstkom oliwy przyłączać się do siebie i zagęszczać. Cały proces trwa niecałe 30 minut. Masa może być podgrzewana, aby zwiększyć ilość oliwy, ale to doprowadza do niewielkiej oksydacji i równocześnie niszczy delikatny smak oraz zapach tak cenione w oliwie extra virgin.

Oliwa z oliwek jest jak wspaniałe wino. Jej smak jest kwestią osobistego gustu i tak jak w przypadku wina istnieje wiele czynników, które wpływają na różnorodność smaku, koloru i zapachu:

  • gatunek oliwek
  • różnorodność użytych oliwek
  • lokalizacja i rodzaj gruntu, na którym rosną drzewa oliwkowe
  • warunki środowiskowe oraz pogoda w okresie wzrastania
  • dojrzałość oliwek
  • okres i metoda zbioru
  • czas między zerwaniem a tłoczeniem
  • technika tłoczenia
  • pakowanie i sposób przechowywania

Są trzy główne klasy oliwy z oliwek: virgin, rafinowana oraz zwykła, z kilkoma podklasami w każdej klasie. We wszystkich typach virgin, oliwa jest otrzymywana z pierwszego tłoczenia oliwek, z którego wyciskane jest około 90% „soku” oliwy z oliwek. Chemikalia, wysoka temperatura, dalsze obróbki, oczyszczanie oraz mieszanie z oliwą rafinowaną po wytłoczeniu oliwy są niedopuszczalne podczas produkcji oliwy typu virgin. Różnica pomiędzy dwoma gatunkami oliwy może wynosić zaledwie 0,5% kwasowości. To jednak wystarczy, żeby odróżnić dobrą oliwę od wyśmienitej.

Extra virgin oliwa z oliwek jest najwyższej jakości oliwą kategorii virgin. Ma owocowy smak i kolor od jasnożółtego do jasnozielonego. Im ciemniejszy kolor, tym oliwa ma lepszy smak. Oliwa powinna mieć wyjątkowy smak i nie powinna zawierać więcej niż 0,8% kwasowości.

Oliwy virgin dalej dzieli się na: fine virgin, virgin i semi-fine virgin, o kwasowości nie większej niż 1,5%, 2% i 3,3% odpowiednio. Najlepiej spożywać oliwę surową, bez obróbki termicznej, aby delektować się jej smakiem, z wyjątkiem oliwy semi- fine, którą spożywa się tylko gotowaną.

Oliwa zwykła powstaje z kolejnego tłoczenia i powinna być używana tylko do gotowania.

 

DOBRODZIEJSTWO DLA ZDROWIA I URODY

Oliwa z oliwek bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie i urodę. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitosteroli. Zawiera 65-85% kwasu oleinowego,15% kwasu linolowego, kwas palmitynowy, stearynowy i mirystynowy. Ponadto witaminę E, estry woskowe, alkohole trójterpenowe

Oliwa podawana doustnie działa żółciopędnie i żółciotwórczo, powleka ściany przewodu pokarmowego, zmniejsza stany zapalne, zapobiega zastojom żółci i powstawaniu kamicy żółciowej. Zmniejsza wzdęcia, przyspiesza gojenie wrzodów żołądka.
Oliwa zażywana regularnie zmniejsza objawy rozmaitych alergii, podnosi odporność organizmu na infekcje, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, hamuje rozwój miażdżycy, działa przeciwcukrzycowo, pobudza regenerację tkanki nabłonkowej. Korzystnie działa u chorych na przerost gruczołu krokowego. Oliwa surowa pomaga w leczeniu wyprysków, atopowego zapalenia skóry.

Oliwa stosowana zewnętrznie, szczególnie zielona i mętna leczy rany, oparzenia, zapobiega suchości skóry, łagodzi objawy łuszczycy i paradoksalnie łagodzi objawy trądziku, choć ten często jest na podłożu łojotoku. Zmniejsza rogowacenie naskórka i gruczołów łojowych, zapobiega powstawaniu niedrożności mieszków włosowych, rozmiękcza skórę, natłuszcza ją i odżywia, przywraca prawidłowy i pożądany skład łoju.
Oliwa nadaje się do pielęgnowania skóry wrażliwej, suchej, wrażliwej na wiatr i mróz. Polecana jest do smarowania skóry osób starszych, niemowląt i dzieci, przy nadwrażliwości na kremy i balsamy z podłożami syntetycznymi oraz niepożądanymi dodatkami.

Kąpiele oliwne dla włosów są polecane w łuszczycy owłosionej skóry głowy, przy wypadaniu, suchości i łamliwości włosów, ponadto przy rozdwajaniu końców włosów.

Oliwa to również przyprawa, dopełnienie wielu potraw. Właściwości przyprawowe mają oczywiście nie oliwy rafinowane, lecz oliwy uzyskane metodami tradycyjnymi.

OLIWA ELEAVITA

To oliwa z oliwek extra virgin, pozyskiwana metodą pierwszego tłoczenia uzyskana na zimno, w której masa nie jest podgrzewana powyżej 23o C. Maksymalna dopuszczalna temperatura dla oliwy extra virgin wynosi 27o C.

Oliwa Eleavita pochodzi prosto z Grecji, ma silny zapach i posmak, a kolor jest zbliżony do zielonego. Grecja produkuje około 13% światowego zaopatrzenia w oliwę. Oliwa Eleavita Extra Virgin otrzymywana jest z dwóch odmian oliwek : Koroneiko i Manaki.

Koroneiko jest najpopularniejszą odmianą oliwek w Grecji i jest ceniona za jej wyjątkowy smak. Oliwki tej odmiany są bardzo drobne, około 1/3 wielkości innych gatunków oliwek. Oliwki Koroneiko jest zbierana z drzew oliwkowych na Peloponezie i wytłaczana w ciągu kilku godzin po zerwaniu. Delikatnie filtrowana, ma bardzo niską kwasowość - około 0,5% w czasie wytłaczania. Ma charakterystyczny gorzkawy, pełny smak oraz intensywny zapach - idealny dla podkreślenia smaku greckich potraw. Oferujemy ją w 500ml przyciemnionych szklanych butelkach.

Odmiana oliwek Manaki uprawiana jest prawie wyłącznie w rejonie Argolidy na Peloponezie. Oliwa Manaki Extra Virgin ma bardzo niską kwasowość 0,5% podczas wytłaczania. Ma charakterystyczny łagodny słodkawy posmak oraz wspaniały zapach. Oferujemy ją w 250ml, 500ml i 750ml, w przyciemnionych szklanych butelkach.

 

Manufaktura Dobrych Kosmetyków wykorzystuje oliwę z oliwek Manaki extra virgin
do wytwarzania mydeł, kremów, scrubów i soli.

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl